Stedelijk Museum Meppel

Tentoonstellingen, lezingen en excursies op het gebied van moderne en hedendaagse kunst.

Geopend woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00u. Donderdag Meppeldagen van 10:00 tot 17:00u.
In de schatkamer van de regio worden collecties getoond van de in Staphorst schilderende Stien Eelsingh, Meppeler schilders, poppenmaker en -speler Henk Boerwinkel en het Meppeler zilver van rond 1800. Vier keer per jaar is er een wisselexpositie met kunst uit het noorden. In de zomer van 2024 zijn schilderijen van Meppeler Jo Alting te zien.
Een jarenlange vriendschap tussen Jo Alting en grafisch ondernemer Hans Giethoorn leidde tot een bijzondere collectie kunstwerken. Een groot deel hiervan wordt de komende drie maanden te koop aangeboden in Stedelijk Museum Meppel. De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan het Drukkerijmuseum Meppel, waarvan Giethoorn mede oprichter was. De initiatiefnemers van de expositie, Albert - Jan en Ronald Giethoorn, hebben drie schilderijen aan Stedelijk Museum Meppel geschonken.
Jo Alting (1924 - 2010) werkte eerst als decoratieschilder en later als reclame illustrator in de grafische industrie voor Giethoorn en Boompers in Meppel. Na zijn pensioen legde hij zich toe op het maken van schilderijen. Hij werd hiertoe in de gelegenheid gesteld door vriend en voormalig werkgever Hans Giethoorn (1938 - 2022) die hiervoor woon- en atelierruimte beschikbaar stelde. Alting betaalde de huur in natura met kunstwerken. Na jaren in opdracht te hebben gewerkt kon tekendier en schilderbeest Alting hier zijn fantasie de vrije loop laten. Dit resulteerde in een verrassend oeuvre, dat nu te koop aangeboden wordt.
Veel Meppelers hebben kunstwerken van Alting in hun bezit en meestal van hem zelf gekocht of gekregen. De tentoonstelling is daarom niet alleen een goede mogelijkheid de collectie aan te vullen, maar ook om persoonlijke herinneringen aan Jo en zijn werk op te halen. Nog te zien tot en met 29 september.
Stien Eelsingh (1903-1964) mocht van haar ouders geen kunstenaar worden. Nette meisjes spelen piano! Stien liet zich niet van haar stuk brengen en verhuisde, na het winnen van landelijke kunstprijzen, naar Amsterdam. Hier volgde ze privé lessen bij gerenommeerde docenten van kunstacademies, waar vrouwen niet toegelaten werden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij gedwongen weer uit te wijken naar het oosten van het land en vond onderdak in een oude boerderij in Staphorst. Deze toverde ze met haar kunstvrienden uit Amsterdam en Bergen (N-H) om tot dé culturele hotspot van oost Nederland. Stien exposeerde door het hele land, met onder anderen Henk Henriët, Jan Sluijters, Jeanne Bieruma Oosting, Dirk Filarski, Else Berg, Jan Wiegers, Piet van Wijngaerdt, Johan Dijkstra, Piet Zwiers en Jo Koster. Inwoners van Staphorst zijn bekend om hun traditionele klederdracht en gebruiken. Zo willen ze bijvoorbeeld niet herkenbaar afgebeeld worden. In combinatie met een gestileerde versie van de klederdracht schilderde Stien haar buren anoniem, als vormen van menselijke emotie. Want die hebben we allemaal. Het museum toont een overzicht van haar gehele oeuvre.

Ans en Henk Boerwinkel maakten marionetten, hand- en stokpoppen. Henk schreef er de scenario's bij, die het publiek humoristisch, maar filosofisch verstild, een spiegel voorhouden. De Boerwinkels reisden met hun Theater Triangel de hele wereld over en gaven duizenden optredens. Internationaal vermaard, werden ze in de jaren tachtig opgemerkt door de geestelijk vader van Sesamstraat en Muppets, Jim Henson. Hij maakte een documentaireserie over de beste puppeteers ter wereld en kwam een week filmen in Meppel. Een deel van deze docu is in het Triangel Kabinet in het museum te zien, net als de daarin optredende theaterfiguren.

Een vitrine vol Meppeler zilver van rond 1800 vertegenwoordigt de oude glans van Meppel als zilverstad. Meppel had in deze tijd meerdere zilversmeden en was zelfs de residentie van de keurkamer van het noorden van Nederland. Meppel was in deze tijd een opkomende handelsstad, die een belangrijke haven had ten opzichte van Amsterdam. Dat er goed zaken gedaan werd is te zien aan het zilver in de vitrine en de kasteelboerderijen rondom Meppel.


Link: https://stedelijkmuseummeppel.nl/

Contact

Stedelijk Museum Meppel
Hoofdstraat 22, 7941 AG Meppel


Openingstijden*:
Maandag: Gesloten
Dinsdag: Gesloten
Woensdag: 13:00 - 17:00
Donderdag: 13:00 - 17:00
Vrijdag: 13:00 - 17:00
Zaterdag: 13:00 - 17:00
Zondag: 13:00 - 17:00
*Openingstijden zijn een indicatie, bezoek de site van Stedelijk Museum Meppel voor de actuele openingstijden