Top 10 plekken

De mooiste plekjes van Meppel die je niet mag missen!

Meppeler Toren

Nadat Meppel in 1422 kerkelijk zelfstandig werd, is begonnen met de bouw van de Grote- of Mariakerk. De 45 meter hoge toren is nog altijd het fiere middelpunt van Meppel. De karakteristieke toren had vroeger een grote aantrekkingskracht op handelaren en ambachtslieden. Uit de wijde omgeving trokken zij naar Meppel om te wonen en werken en dan het liefst centraal, vlakbij de Meppeler Toren. Iedere donderdag is hier de markt en regelmatig heb je de mogelijkheid om de 147 treden te beklimmen en te genieten van een fantastisch uitzicht.
OPEN DE KAART >

Hoofdstraat en pleinen

De Hoofdstraat is het hart van de stad. Hier kun je uitgebreid winkelen en ontdek je oude panden met prachtige gevels. Sta even stil en kijk omhoog om de verschillende bouwstijlen te zien. Samen vormen ze een prachtig geheel. Eyecatcher is het Jugendstil pand op nummer 73. Als je naar beneden kijkt zie je 80 bronzen herinneringstegels (Stolpersteine) met daarop de namen van de in de oorlog gedeporteerde Joden. Een bezoek aan de pleinen mag zeker niet ontbreken. Op het Kerkplein, De Wheem en de Groenmarkt is het altijd gezellig.
OPEN DE KAART >

Drukkerijmuseum

Het Drukkerijmuseum geeft de geschiedenis van Meppel als drukkersstad weer. Het is gevestigd in drie monumentale pakhuizen in het fraaie centrum van de stad. Het museum heeft een brede opzet. Het begint bij de eerste vormen van communicatie: tekens van de oermensen en laat de ontwikkeling van het schrift zien tot het machinezetten in de jaren ’50. Alles wat door de eeuwen van belang is geweest voor de drukkunst is hier te zien. Regelmatig zijn er demonstraties handzetten, drukken, papierscheppen en boekbinden. Ook voor kinderen is er van alles te beleven.
OPEN DE KAART >

Wilhelminapark

In het Wilhelminapark komen natuur, kunst en historie samen. Het ontwerp van het park, dat tussen 1915 en 1922 is aangelegd, is van de bekende tuinarchitect Leonard Springer. Het is hier fantastisch wandelen langs de rivier de Reest, het hertenkamp, de parkvijver met haar fontein en de Rozenhof. Rondom de karakteristieke Theekoepel is het heerlijk vertoeven en kun je genieten van het mooie groen.
OPEN DE KAART >

Stoombootkade en grachten

Eén van de best bewaarde stukjes van Meppels varend verleden in de Stoombootkade. Vanaf het begin is de scheepvaart belangrijk geweest. Wie per schip reisde kwam via Meppel Drenthe binnen. Hier werden ook goederen ingeladen die over de Zuiderzee naar de steden in Holland verscheept werden. Net als in Amsterdam is er een Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht die zelfs in dezelfde volgorde liggen als in de hoofdstad. Van heinde en verre trokken de kooplieden naar de jaarmarkten. Meppel ontwikkelde zich in korte tijd tot het economische centrum voor de hele omgeving. Niet voor niets wordt Meppel nog steeds ‘het Mokum van het noorden’ genoemd. Ontdek het zelf!
OPEN DE KAART >

Reestdal

Op de grens tussen Overijssel en Drenthe slingert de Reest door het eeuwenoude beekdal. Een fantastisch en gevarieerd landschap met een heel eigen karakter van hooilanden, akkertjes, heidevelden, landgoederen en monumentale boerderijen. Elk jaar ontrollen zich in het Reestdal kleurrijke bloementapijten. Een feest voor het oog. Er komen hier bijzondere planten en dieren voor waaronder de holwortel en de das. Het wemelt van de ooievaars die je luid klepperend welkom heten.
OPEN DE KAART >

Stedelijk Museum Meppel

Tentoonstellingen, lezingen en excursies op het gebied van moderne en hedendaagse kunst.
Stedelijk Museum Meppel is het culturele trefpunt in het hart van Meppel, waar iedereen van harte welkom is. Het museum is een schatkamer voor regionale kunst van landelijke betekenis. We beheren en tonen cultureel erfgoed en een unieke collectie beeldende kunst, die de bijzondere identiteit van de regio Meppel en zijn bewoners van de afgelopen en de huidige eeuw weergeeft.
OPEN DE KAART >

Hervormde Kerk Kolderveen – Thijs van Urklaan

Te midden van de weilanden en op een kleine verhoging staat de karakteristieke, hervormde kerk van Kolderveen. De bouw van de kerk is voltooid in 1471 en de toren dateert uit de 14e eeuw. Aan de noordkant zie je een houten portaal dat ook wel het ‘klompenhok’ wordt genoemd. De kerk is alleen te bereiken via de lange, rustieke laan met beuken. Een indrukwekkende ervaring. Deze laan is genoemd naar Thijs van Urk die in 1890 is gestorven en een gedenksteen heeft in de kerk. Uit zijn nalatenschap zijn de beukenlaan, het toegangshek en de kosterswoning betaald. De kerk en het hek staan op de Monumentenlijst.
OPEN DE KAART >

Molen Nijeveen

In het hart van het dorp Nijeveen staat korenmolen ‘De Sterrenberg’. In 1977 werd de molen vanuit het Duitse Weener naar het Drentse dorp gehaald. Twee keer per week wordt er in de molen graan gemalen en wanneer de wieken draaien, kan er een bezoekje worden gebracht. De Sterrenberg is bijzonder omdat het de enige molen in Nederland is die door middel van een windroos ‘op de wind’ wordt gezet. Op de steenzolder vermalen twee imposante koppels maalstenen het graan tot meel. Een unieke molen die je zeker moet gaan bekijken.
OPEN DE KAART >

De Havixhorst en beeldenpark

Havezathe de Havixhorst ligt aan de rand van de Reest in het Reestdal. De adellijke familie De Vos van Steenwijk woonde er van half zeventiende eeuw tot 1939. Tegenwoordig is het een ‘châteauhotel’ en kun je hier vorstelijk overnachten. In de tuinen van de havezate is een bijzondere verzameling beelden te zien. Naast de vaste collectie van kunstenaars als Charlotte van Pallandt, Eric Claus, Pieter d’Hont en Piet Esser is er een wisselende expositie. De tuin is het hele jaar vrij toegankelijk. Het ademt ieder seizoen een andere sfeer uit.
OPEN DE KAART >