Plekken van Geluk

Station Meppel

Het stationsgebouw van Meppel is gebouwd in 1865 en is per 1 oktober 1867 officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde met de opening van de spoorlijn Zwolle-Meppel. Iedereen die tegenwoordig vanuit het westen en zuiden naar het noorden reist komt langs of maakt een stop in station Meppel. Een knooppunt voor veel treinreizigers.

Halverwege de negentiende eeuw werden veel stationsgebouwen volgens een standaardmodel gebouwd. De indeling in klassen betrof de grootte van het station. Die was gekoppeld aan het aantal inwoners van de plaats. Dit stationsgebouw valt qua bouwstijl onder de vernieuwde uitvoering van de ‘derde klasse’. Van deze uitvoering zijn nog slechts twee gebouwen over, namelijk die in Zuidbroek en Meppel.
OPEN DE KAART >

Luistersteen

De Drentse kei voor het station van Meppel is een ‘Luistersteen’ en onderdeel van de Liberation Route waar Meppel deel van uitmaakt. Wanneer je de QR code scant, kun je luisteren naar het indrukwekkende verhaal van 8 april 1945. Op die dag werd een trein bij het station beschoten door twee geallieerde jachtvliegtuigen. Het gevolg: twintig doden, vele gewonden en enorm veel schade aan het station en omliggende straten. De beschieting hoorde bij de strategie van de optrekkende Canadese geallieerde troepen die op 13 april 1945 Meppel bevrijdden. Luister mee!
OPEN DE KAART >

Jugendstil panden

Een lust voor het oog! Meppel kent talrijke Jugendstilpanden. Deze bouwstijl, ook wel Art Nouveau genoemd, heeft bijzondere aandacht voor gestileerde en decoratieve elementen. De belangrijkste kenmerken zijn asymmetrie, grote hoefijzerboogramen en rijke versieringen die vaak geïnspireerd zijn op de natuur. Met name aan de Stationsweg en het Zuideinde staan de prachtigste panden.

Eye-catchers zijn Café-Restaurant La Porte met de opvallende voordeur. Het fraaie pand aan de Stationsweg 40-42 heeft bijzonder hekwerk en mooie deuren. Op nummer 46 vind je het vroegere gelddepot van de Nederlandse Bank en het kenmerkende glas-in-lood, smeedijzer en fraaie snijwerk zijn op nummer 36 goed te zien. Misschien wel het mooiste Jugendstilpand in Meppel staat aan de Hoofdstraat 73. Een bezoekje waard!
OPEN DE KAART >

Wilhelminapark

In het Wilhelminapark komen natuur, kunst en historie samen. Het ontwerp van het park, dat tussen 1915 en 1922 is aangelegd, is van de bekende tuinarchitect Leonard Springer. Het is hier fantastisch wandelen langs de rivier de Reest, het hertenkamp, de parkvijver met haar fontein en de Rozenhof. Rondom de karakteristieke Theekoepel is het heerlijk vertoeven en kun je genieten van het mooie groen.
OPEN DE KAART >

Theekoepel

De karakteristieke theekoepel in het Wilhelminapark is achthoekig en heeft een rieten dak. Het is rond 1840 gebouwd en was destijds bedoeld als rustplaats, om thee te drinken of te biljarten. Het was een statussymbool en heeft hoge ramen om zoveel mogelijk te kunnen genieten van het uitzicht. Nog regelmatig wordt de theekoepel gebruikt voor een gezellige high-tea, feestjes of andere sfeervolle gelegenheden. Leuk om te weten is dat in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem staat een levensgroot duplicaat van de Meppeler theekoepel staat.
OPEN DE KAART >

Schouwburg Ogterop

Schouwburg Ogterop kent een rijke geschiedenis. In 1868 opende Gerhardus Bernardus Ogterop hier een koffiehuis dat uitgroeide tot een sfeervol theater. De buitenkant is modern, binnen vind je de historische zogenaamde Bonbonnière zaal met een prachtig balkon met goud en pluche. De zaal staat bij veel gezelschappen bekend om de geweldige akoestiek en bijzondere sfeer. Veel grote namen hebben hier furore gemaakt. Zo stonden Wim Sonneveld, Toon Hermans, en Bert Visscher op het toneel. Schouwburg Ogterop is dé plek waar culturele activiteiten plaatsvinden. Het professionele cultuurpodium voor Meppel en wijde omgeving. Inmiddels al meer dan 150 jaar.
OPEN DE KAART >

Wevershoek – Keizersgracht/Heerengracht

De Keizersgracht wordt ook wel Wevershoek genoemd. Op het hoogtepunt van de weefindustrie stonden hier zo’n 700 weefgetouwen en kende Meppel een groot aantal wevers. Meppel was vooral bekend om het Everdoek; een licht soort zeildoek dat onder meer werd gebruikt voor de schepen van de VOC. Een rijke historie.
OPEN DE KAART >

Stoombootkade

Eén van de best bewaarde stukjes van Meppels varend verleden in de Stoombootkade. Vanaf het begin is de scheepvaart belangrijk geweest. Wie per schip reisde kwam via Meppel Drenthe binnen. Hier werden ook goederen ingeladen die over de Zuiderzee naar de steden in Holland verscheept werden. Net als in Amsterdam is er een Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht die zelfs in dezelfde volgorde liggen als in de hoofdstad. Van heinde en verre trokken de kooplieden naar de jaarmarkten. Meppel ontwikkelde zich in korte tijd tot het economische centrum voor de hele omgeving. Niet voor niets wordt Meppel nog steeds ‘het Mokum van het noorden’ genoemd. Ontdek het zelf!
OPEN DE KAART >

Molen De Vlijt

Aan de Sluisgracht staat Molen De Vlijt. De oorspronkelijke pel- en runmolen werd op 22 mei 1858 door brand verwoest. Nog in hetzelfde jaar werd de herbouw begonnen en kreeg deze achtkantige, houten stellingmolen de functie van schors- en korenmolen waar ook mosterd in werd gemalen.

Rond 1930 deden de wieken geen dienst meer en werd het maalbedrijfje voorzien van elektrische beweegkracht. Geleidelijk aan werd de functie van de molen steeds minder en volgde afbraak. In 2002 is de molen weer in ere hersteld en sinds kort draait de mosterdmolen weer bij speciale gelegenheden. Molen De Vlijt is karakteristiek onderdeel van het ooit twintig molens tellende historische stadsbeeld van Meppel.
OPEN DE KAART >

Jachthaven Westeinde

Midden in de historische binnenstad ligt Jachthaven Westeinde. De perfecte plaats voor watersporters die eropuit willen trekken in het Overijsselse merengebied of via het Meppeler Diep en de Drentse Hoofdvaart Nederland verder willen verkennen.

Door de eeuwen heen vervult het water een belangrijke functie voor Meppel. Het was destijds een belangrijke doorvoerhaven van turf. Tegenwoordig biedt dit knooppunt van water talloze mogelijkheden voor de recreatievaart en vind je hier de camperplaats. Een bruisende plek in hartje Meppel.
OPEN DE KAART >

Kaapbruggen

De Kaapbruggen zijn twee karakteristieke fietsbruggen. De een verbindt het Meppeler Diep met de Drentse Hoofdvaart en de ander het Meppelerdiep met de haven. Ze ontlenen hun naam aan De Kaap. Een landtong waar diverse vaarwegen en andere wateren samenkomen. Op het schiereiland tussen de twee bruggen zie je het brugwachtershuis. Van hieruit heeft de burgwachter een ruim overzicht en meerdere bruggen worden hier op afstand bediend. Hierbij wordt gebruikgemaakt van camera’s en intercom om al het verkeer over water en de weg rond de onbemande bruggen goed te regelen.
OPEN DE KAART >

Voormalige Landbouwersbank

Het historische gebouw van de Landbouwersbank behoort tot het industrieel erfgoed van Meppel en de graansilo is een echte eyecatcher. De ‘Coöperatieve Landbouwersbank en Handelsvereeniging’ werd op 13 april 1909 opgericht met als doel de gemeenschappelijke inkoop van landbouwbenodigdheden en de afzet van landbouwproducten te bevorderen. Met de ligging aan het Meppelerdiep was het de perfecte plek om handel te drijven. Later werd er een veevoederfabriek bijgebouwd. Daarnaast exploiteerde men hier een bankbedrijf en was er een station voor kunstmatige inseminatie. Door de jaren heen zij er allerlei fusies geweest totdat in 2001 het huidige Agrifirm ontstond.
OPEN DE KAART >

Watertoren

In 1893 was Meppel een van de eerste van de vier Drentse steden die ertoe overging een centrale drinkwatervoorziening aan te leggen. De Meppeler watertoren neemt als oudste watertoren van Drenthe een bijzondere plaats in. De ronde bakstenen toren, van 40 meter hoog, is beeldbepalend voor de stad. In 1955 onderging de watertoren een ingrijpende verbouwing waarbij de bakstenen ombouw van het oude reservoir geheel werd vervangen door een moderne betonnen ombouw. Het oorspronkelijke ijzeren geklonken waterreservoir is nog altijd aanwezig en ook de oude wenteltrap is nog intact.
OPEN DE KAART >

Sluisje Nijeveense Grift

De Nijeveense Grift is de alleroudste, gegraven waterweg van Drenthe en loopt dwars door het dorp Nijeveen. Menig bootje met turf voer over De Grift naar Meppel. Tot halverwege de 19e eeuw fungeerde het Sluisje in de Nijeveense Grift als keerschut. Het schut werd destijds opgetrokken om de schepen door te laten van Meppel en naar Nijeveen. Voor turf, hout en koren moest oevergeld worden betaald. Mest en hooi waren hiervan vrijgesteld. Men zegt dat tijdens de vervening hier ‘goudgeld’ werd verdiend aan de turf.
OPEN DE KAART >

Nijeveen/Kolderveen

Welkom in Nijeveen. Het dorp dat op een zandrug aan de rand van het veen in de middeleeuwen is ontstaan en dat in 1477 zelfstandig werd. De eerste bewoners van Nijeveen gingen aan weerszijden van de huidige Dorpsstraat en op Kolderveen wonen. En toen ging de ontwikkeling snel en hoort sinds 1998 het dorp bij de gemeente Meppel. Inmiddels wonen er zo’n 3400 Nijeveners die vooral eensgezind, ondernemend en sportief zijn. De korfbalvereniging DOS’46 was tot vier keer toe Nederlands kampioen. Waar een klein dorp groot in kan zijn?!

Het bronzen beeld ‘Boer met melkbussen’ bij dorpshuis ‘De Schalle’ herinnert aan de zuivelhistorie van Nijeveen en molen ‘De Sterrenberg’ is het fiere middelpunt van het dorp. Hier beleef je de ruimte, loeien de koeien nog vrolijk in de wei en kun je onderweg genieten van een vers glas (karne)melk aan de tap.
OPEN DE KAART >

Hervormde Kerk en Kosterswoning Kolderveen-Dinxterveen

Te midden van de weilanden en op een kleine verhoging staat de karakteristieke, hervormde kerk van Kolderveen. De bouw van de kerk is voltooid in 1471 en de toren dateert uit de 14e eeuw. Aan de noordkant zie je een houten portaal dat ook wel het ‘klompenhok’ wordt genoemd. De kerk is alleen te bereiken via de lange, rustieke laan met beuken. Een indrukwekkende ervaring. Deze laan is genoemd naar Thijs van Urk die in 1890 is gestorven en een gedenksteen heeft in de kerk. Uit zijn nalatenschap zijn de beukenlaan, het toegangshek en de kosterswoning betaald. De kerk en het hek staan op de Monumentenlijst.
OPEN DE KAART >

Korfbalvereniging DOS’46

Op 22 mei 1946 wordt de korfbalclub D.O.S. (Door Oefening Sterk) opgericht. Met inmiddels ruim 400 leden en geweldige supporters is DOS ’46 Nijeveen een bruisende sportclub die afgelopen jaren zelfs een aantal keer landskampioen is geworden. Zowel in de zaal als op het veld. Ook de Europacup is vier keer meegenomen naar het dorp. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Thuishavens zijn sporthal ‘De Eendracht’ en het korfbalcomplex op sportpark Tussenboerslanden. Sinds 2019 verrijst hier in de winterperiode de Airdome Nijeveen.
OPEN DE KAART >

Industrie Nijeveen/Spijkerserve

Nijeveen is een ondernemend dorp. Op het bedrijventerrein Spijkerserve wonen en werken veel lokale ondernemers. Verschillende sectoren zijn hier vertegenwoordigd. Zo vind je onder andere een bouwbedrijf, landbouwmechanisatiebedrijf, het tankstation maar ook een assurantieadviseur en een motorbedrijf.
OPEN DE KAART >

Albert Vink Dierenweide Nijeveen

De dierenweide is de plek om even uit te rusten en te genieten van de capriolen van de geitjes, de prachtige veren van de pauwen en er lopen zelfs een aantal wallabies rond. Een geliefde plek voor de kids die hier graag komen om de beesten te voeren.
OPEN DE KAART >

Burg. Van der Woudepark Nijeveen

Buitenspelen is tof! De kinderen van Nijeveen kunnen heerlijk buiten ravotten en spelen met de kabelbaan, waterpomp, boomstammen en stepstones in het Van der Woudepark. Samen avonturen maken en genieten van de buitenlucht, de natuur en ruimte!

Het Burgemeester van der Woudepark is vernoemd naar de laatste burgemeester van de zelfstandige gemeente Nijeveen en is aangelegd in 1998. Het park is niet alleen bestemd om in te spelen, het is ook een walhalla voor kikkers die zich vermaken in de kikkerpoel. Je kunt fijn wandelen en even tot jezelf komen op de stevige houten banken. Als je geluk hebt, loopt de Meppeler schaapskudde door het groen. Een genot om naar te kijken.
OPEN DE KAART >

Nijeveense plas

Recreatieplas Tussenboerslanden, in de volksmond ook wel Nijeveense Plas genoemd, ligt ten noordwesten van het landelijk gelegen dorp Nijeveen. Hier kun je bij mooi weer genieten van water en zand. De kleintjes kunnen lekker spelen op het zandstrand en op de uitgebreide ligweide is volop ruimte om te zonnen en te relaxen. Het ondiepe gedeelte en het diepere gedeelte, voor de geoefende zwemmers, worden gescheiden door een houten loopbrug. Er zijn toiletten aanwezig, je kunt gebruikmaken van douches en op mooie dagen is er vers boerenijs te koop. Kortom: ’t Is heerlijk aan de Nijeveense Plas.
OPEN DE KAART >

Gorthoek Nijeveen

Op een steenworp afstand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt de Gorthoek. Een verrassende laan met volop perenbomen. Vroeger was het niet meer dan een karrespoor. Kun je je dat voorstellen? In de lente geniet je van de perenbloesem en in het najaar pik je stiekem wat van de oogst mee. Kijk je naar het noorden, dan zie je de Steenwijker toren en ontdek in het oosten de Havelterberg.
OPEN DE KAART >

Nederlands Hervormde Kerk Nijeveen

De gotische kerk aan de Dorpsstraat is omstreeks 1477 gebouwd en heeft een half ingebouwde smalle toren. Het schip is gebouwd op de wijze van een Drentse boerderij, een schuur. In de kerk staan nog altijd de offertafel uit 1477, de avondmaalstafel uit 1631 en de preekstoel uit 1744. Het bijgebouw wordt in de volksmond ‘jeugdgebouw’ genoemd en was de eerste lagere school van Nijeveen. Tussen het jeugdgebouw en de kerk staat de kosterswoning en achter de kerk is de begraafplaats. De kerk is bepalend voor het dorpsgezicht van Nijeveen.
OPEN DE KAART >

Oorlogsmonument Dorpsstraat Nijeveen

Het oorlogsmonument herdenkt zeven leden van het Nijeveense verzet die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Vijf van hen zijn als gevolg van een munitie-explosie op 9 april 1945 slachtoffer geworden. Op 22 oktober 1944 werd het dorp opgeschrikt door de arrestatie van vader Jan en zoon Roelof Kooiker. Zij werden vervoerd naar Westerbork waar ze op 27 oktober 1944 werden gefusilleerd. Het monument bestaat uit drie kolommen. De rechter kolom is ter nagedachtenis aan J. Hoeve Hzn die in Nederlands-Indië is overleden en het gemeentewapen van Nijeveen staat links. Sinds de gemeentelijke herindeling in 1998 is Nijeveen onderdeel van de gemeente Meppel.
OPEN DE KAART >

Molen De Sterrenberg Nijeveen

In het hart van het dorp Nijeveen staat korenmolen ‘De Sterrenberg’. In 1977 werd de molen vanuit het Duitse Weener naar het Drentse dorp gehaald. Twee keer per week wordt er in de molen graan gemalen en wanneer de wieken draaien, kan er een bezoekje worden gebracht. De Sterrenberg is bijzonder omdat het de enige molen in Nederland is die door middel van een windroos ‘op de wind’ wordt gezet. Op de steenzolder vermalen twee imposante koppels maalstenen het graan tot meel. Een unieke molen die je zeker moet gaan bekijken.
OPEN DE KAART >

Villa Kalkoven

De drie karakteristieke kalkovens zijn gebouwd in de 19e eeuw en waren tot 1962 in gebruik. Inmiddels staan ze op de Rijksmonumentenlijst. Destijds werden de ovens gevuld met afwisselende lagen turf en schelpen en daarna aangestoken. De aanvoer van het turf en de schelpen gebeurde via het water. De temperatuur in de ovens liep op tot wel 1200 graden. Vandaar ook de ijzeren ringen om ervoor te zorgen dat ze niet uit elkaar knapten. De 16 meter hoge schoorsteen zorgde voor een sterke trek. Het kalkgruis van de verbrande schelpen werd gezeefd en met water geblust (gebluste kalk) en daarna verkocht als bindmiddel om te metsen. Tegenwoordig word je in Villa Kalkoven gastvrij ontvangen en kun je in de historische ovens heerlijk eten en drinken.
OPEN DE KAART >

Industrie Noord

Meppel ligt met knooppunt Lankhorst aan de A32 en A28. Deze snelwegen brengen je binnen een uur in Amsterdam of Groningen. Van hieruit zijn Duitsland en Scandinavië goed bereikbaar. Op de bedrijventerreinen Noord I en II hebben grote transporteurs, distributeurs, groothandels en enkele productiebedrijven een prominente plek.
OPEN DE KAART >

Engelgaarde

Engelgaarde is een prachtig gebied om doorheen te fietsen of te wandelen. Hier kun je genieten van een rijke flora en fauna. Zoek een mooi plekje op en ervaar de rust en ruimte. Er zijn genoeg bankjes en picknickplaatsen te vinden.

Het parkachtige gebied met grote waterplas is ongeveer 25 hectare groot en is een favoriete plek om te zwemmen of de vis- en duiksport te beoefenen. Onder water tref je, tussen de overhangende begroeiing, het meeste (onderwater) leven aan. De plas is het leefgebied van de baars, ruisvoorn, karper, snoek en zoetwaterkreeft. De natuur op haar best!
OPEN DE KAART >

Broekhuizen

Het buurtschap Broekhuizen telt ongeveer 100 inwoners en hoort sinds de gemeentelijke herindelingen van 1998 bij Meppel. De naam Broekhuizen verwijst naar broeken (lagere en natte gronden met een lichte bebossing). De buurtschap kenmerkt zich door verschillende, verspreide boerderijen, met grootschalige percelen, op de dekzandruggen tussen Meppel, Rogat en Koekange. Een dekzandrug is een opgestoven hoogte van dekzand. Het merendeel van deze hoogtes is ontstaan in de laatste ijstijd, het Weichselien. Je gaat hier als het ware even terug naar de oertijd. Van de in totaal 40 huizen in Broekhuizen zijn er vier een rijksmonument.
OPEN DE KAART >

Rogatsluis

De Rogatsluis is een van de drie sluizen in de Hoogeveense Vaart. In het begin van de 17e eeuw is de Hoogeveense Vaart aangelegd om Hoogeveen met Meppel via het water te verbinden. Tussen 1964 en 1988 vond de transformatie plaats naar een modern scheepvaartkanaal en werd het geschikt gemaakt voor schepen van minstens 300 ton.

De sluis ligt ter hoogte van het dorpje Rogat dat deel uitmaakt van de gemeente Meppel. Rogat heeft ongeveer 110 inwoners. Op de punt van het schiereiland in het haventje staat het beeld ‘Zomergasten’. Volgens de kunstenaar; Cune van Groeningen moet het beeld als wachter de passanten beschermen die de nacht bij de sluis doorbrengen. Een geruststellende gedachte.
OPEN DE KAART >

Rogat (industrie)

Het gemengd bedrijventerrein Rogat ligt direct aan de snelweg A28, bij de afslag De Wijk/Rogat. Hier zijn veelal bedrijven die sterk afhankelijk zijn van vervoer over de weg. Het terrein ligt op circa 10 minuten rijden van het centrum van Meppel en kent veel lokaal gewortelde bedrijven.
OPEN DE KAART >

De Havixhorst De Schiphorst

Havezathe de Havixhorst ligt aan de rand van de Reest in het Reestdal. Al in 1371 wordt De Havixhorst voor het eerst genoemd als bewoonde plek niet ver van Meppel. In 1618 volgt de officiële erkenning als ‘havezathe’, de Oost-Nederlandse benaming voor een ridderhofstede. De adellijke familie De Vos van Steenwijk woonde er van half zeventiende eeuw tot 1939. Daarna kreeg het allerlei functies. Tegenwoordig is het een ‘châteauhotel’ en kun je hier vorstelijk overnachten en wordt je gastvrij welkom geheten om te genieten van gastronomie in een sfeervolle ambiance.
OPEN DE KAART >

Beeldentuin De Havixhorst

In de tuinen van de havezate De Havixhorst is een bijzondere verzameling beelden te zien. Naast de vaste collectie van kunstenaars als Charlotte van Pallandt, Eric Claus, Pieter d’Hont en Piet Esser is er een wisselende expositie. De tuin is het hele jaar vrij toegankelijk. Het ademt ieder seizoen een andere sfeer uit.
OPEN DE KAART >

Ooievaars Buitenstation "De Lokkerij" Reestdal

Prachtig gelegen, in het dal van de Reest, vind je het Ooievaarsbuitenstation ‘De Lokkerij’. In de voormalige boerderij van de familie Lokken worden zieke en gewonde ooievaars verzorgd tot ze weer kunnen worden vrijgelaten in de natuur. In het informatiecentrum leer je alles over de ooievaars. Wat eten ooievaars, hoe leven zij en hoe gedragen ze zich? Je komt het allemaal te weten.

Tegenwoordig broedt in het Reestdal de meest, succesvolle populatie ooievaars. Je kunt de majestueuze vogels niet missen. Ze zijn in deze omgeving talrijk aanwezig en vliegen af en aan. Dat was in de jaren ’60 van de vorige eeuw wel anders toen de ooievaar vrijwel helemaal uit ons land was verdwenen. Mede dankzij het reddingsprogramma van de Vogelbescherming en het oprichten van ‘De Lokkerij’ in 1981 is de herintroductie van de ooievaar in Nederland een succes geworden. De ooievaar is helemaal terug!
OPEN DE KAART >

De Schiphorst

Buurtschap De Schiphorst is bekend om haar havezate De Havixhorst en aan de Schiphorsterweg is het ooievaarsstation ‘De Lokkerij’. Het ligt tussen het Reestdal en het dorp De Wijk en is sinds de gemeentelijke herindeling in 1998 onderdeel van de gemeente Meppel. In het groen en op ruime kavels staan karakteristieke boerderijen waarvan een gedeelte rijksmonument is. Je herkent ze vast?!

Het nabijgelegen landgoed Dickninge trekt in het vroege voorjaar veel bezoekers die de holwortel komen bekijken. Deze stinsenplant wordt ook wel kloosterkruid genoemd en is dankzij de monniken van het klooster Dickninge, dat hier jaren heeft gestaan, op deze plek terechtgekomen. Zij gebruikten de plant met name voor de geneeskrachtige stoffen die zich in de holle wortel bevinden. Bijzonder!
OPEN DE KAART >

Tolhuis De Knijpe

Het kleine huisje aan De Wetering, de oude doorgaande weg langs de Hoogeveense Vaart, werd omstreeks 1870 gebouwd en deed dienst als tolhuis. Ging je van De Wijk naar Meppel dan kwam je langs het buurtschap Schiphorst en moest je in het tolhuis aan de Knijpe (in de volksmond: De Kniepe) tol betalen. In 1988 zijn de gereconstrueerde houten tolhekken weer teruggebracht om de oude situatie te herstellen. De monumentale boom aan de westzijde voor de voorgevel kent het verhaal van destijds.
OPEN DE KAART >

Het Tolhuis

Lucas Reggers, die aan de Drentse kant van de rivier de Reest woonde, kocht in 1771 een zogenaamd ‘vier en deelseweg’ van Staphorst naar Meppel en bouwde deze karakteristieke boerderij met tolhuis. Nadat hij het voetpad had verbeterd en opgeknapt kreeg hij het recht om tol te heffen op de Reggersweg. Met name in de winter en bij regen waren de andere wegen in de buurt onbegaanbaar. Het tolbord met het ‘Tarief der Tol’ erop vermeld, vertelt de bijzondere geschiedenis.
OPEN DE KAART >

Uitkijktoren Reestdal

Op de grens tussen Overijssel en Drenthe slingert de Reest door het eeuwenoude beekdal. Een fantastisch en gevarieerd landschap met een heel eigen karakter van hooilanden, akkertjes, heidevelden, landgoederen en monumentale boerderijen. Elk jaar ontrollen zich in het Reestdal kleurrijke bloementapijten. Een feest voor het oog. Er komen hier bijzondere planten en dieren voor waaronder de holwortel en de das. Het wemelt van de ooievaars die je luid klepperend welkom heten.
OPEN DE KAART >

Waterrijk natuurgebied Berggierslanden

Groen maakt gelukkig! De nieuwbouwwijk Berggierslanden ligt aan de zuidzijde van Meppel en heeft een natuurlijk en landelijk karakter met veel waterpartijen. Een gezonde leefomgeving met veel dieren en planten. Hier klinkt het geruis van de bomen en zingen de vogels hun hoogste lied. Aan de rand van de wijk kijk je zo de weidse polder in en zie je het gehucht Hamingen liggen. Natuurlijk genieten en ontspannen.
OPEN DE KAART >

Bad & Klimpark Hesselingen

Klimpark Hesselingen biedt sportief en avontuurlijk plezier voor jong en oud. Op het buitenterrein van zwembad Hesselingen vind je vier fantastische en avontuurlijke parcoursen. Ga van de tokkelbaan, klim boven op de klimtoren of maak en vertrouwenssprong. Maak je avontuurlijke uitje compleet met een bezoek aan Bad Hesselingen een veelzijdig, kleurrijk en gastvrij, subtropisch zwemparadijs.
OPEN DE KAART >

Molen De Weert

Aan de monding van het riviertje de Reest ligt molen De Weert. Volgens de gevelsteen is de molen gebouwd in 1807 en was het destijds de belangrijkste eek- of runmolen voor de leerlooi-industrie in Meppel. Rond de molen bevonden zich drie houten schuren die oorspronkelijk dienden voor opslag van eek (eikenschors). Eind jaren ’90 van de vorige eeuw is de molen geheel gerestaureerd en wordt er sindsdien elke zaterdag gemalen. In het molenwinkeltje koop je versgemalen meel voor de heerlijkste pannenkoeken, brood, cake en oliebollen.
OPEN DE KAART >

Drukkerijmuseum

Het Drukkerijmuseum geeft de geschiedenis van Meppel als drukkersstad weer. Het is gevestigd in drie monumentale pakhuizen in het fraaie centrum van de stad. Het museum heeft een brede opzet. Het begint bij de eerste vormen van communicatie: tekens van de oermensen en laat de ontwikkeling van het schrift zien tot het machinezetten in de jaren ’50. Alles wat door de eeuwen van belang is geweest voor de drukkunst is hier te zien. Regelmatig zijn er demonstraties handzetten, drukken, papierscheppen en boekbinden. Ook voor kinderen is er van alles te beleven.
OPEN DE KAART >

Grote of Mariakerk Meppel

Nadat Meppel in 1422 kerkelijk zelfstandig werd, is begonnen met de bouw van de Grote- of Mariakerk. De 45 meter hoge toren is nog altijd het fiere middelpunt van Meppel. De karakteristieke toren had vroeger een grote aantrekkingskracht op handelaren en ambachtslieden. Uit de wijde omgeving trokken zij naar Meppel om te wonen en werken en dan het liefst centraal, vlakbij de Meppeler Toren. Iedere donderdag is hier de markt en regelmatig heb je de mogelijkheid om de 147 treden te beklimmen en te genieten van een fantastisch uitzicht.
OPEN DE KAART >

Kerkplein

Het Kerkplein is het kloppend hart van de stad. Al aan het eind van de vijftiende eeuw kwamen van heinde en verre de kooplieden naar de jaarmarkten in Meppel. Nog altijd is er op donderdagmorgen markt bij de Grote- of Mariakerk. Je vindt rondom het Kerkplein de gezellige terrassen van verschillende, gastvrije restaurants en cafés. Er is altijd wat te beleven en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. In de zomer is het Kerkplein de uitvalbasis voor de Donderdag Meppeldagen met volop muziek, entertainment en straattheater.
OPEN DE KAART >

De Wheem

Op De Wheem (vroeger De Groote Markt) werd destijds de donderdagse veemarkt gehouden. Schapen, zeugen en biggen werden hier volop verhandeld. Meppel profiteerde aan de eind van de negentiende eeuw van de snel ontwikkelende veeteelt in Zuidwest-Drenthe. De Meppeler biggenmarkt was één van de grootste van Nederland en de botermarkt was na Leeuwarden en Sneek de grootste van het land. Op De Groote Markt was een grote eierhal. In 1864 werd de Stadsherberg gebouwd met paardenstallen. Tegenwoordig vind je hier Grandcafé De Wheem waar je lekker kunt eten en drinken en bij mooi weer kunt genieten op het terras.
OPEN DE KAART >

Groenmarkt

Op de Groenmarkt was tot begin van de vorige eeuw de visafslag. Deze grensde aan het Kerkhofsdiep waar destijds nog water door stroomde. Later kwam hier het busstation van de DABO en bouwden de gebroeders van Werven een fabriek voor ‘Rijwielen enz’. De Nieuwe Meppeler Courant werd gedrukt in het pand van drukkerij Ten Brink waar nu het restaurant ‘De Nachtwacht’ is gevestigd. Vandaag aan de dag vind je op de Groenmarkt veel horecagelegenheden en is de Protestantse Kerk één van de eyecatchers.
OPEN DE KAART >

Hoofdstraat

De Hoofdstraat is het hart van de stad. Hier kun je uitgebreid winkelen en ontdek je oude panden met prachtige gevels. Sta even stil en kijk omhoog om de verschillende bouwstijlen te zien. Samen vormen ze een prachtig geheel. Eyecatcher is het Jugendstil pand op nummer 73. Als je naar beneden kijkt zie je 80 bronzen herinneringstegels (Stolpersteine) met daarop de namen van de in de oorlog gedeporteerde Joden. Een bezoek aan de pleinen mag zeker niet ontbreken. Op het Kerkplein, De Wheem, het Prinsenplein en de Groenmarkt is het altijd gezellig.
OPEN DE KAART >

Stedelijk Museum Meppel (voorheen Kunsthuis Secretarie)

Midden in de gezellige en drukke Hoofdstraat van Meppel kun je je even terugtrekken in de rust van de prachtige expositieruimte van Stedelijk Museum Meppel. Achter de massieve voordeuren, van het voormalige gemeentehuis, vind je het hele jaar door wisselende exposities van beeldende kunst in de breedste zin van het woord. Wat je hier niet mag missen is het 19e eeuwse wandschilderij van de Groninger Derk Jacobs Postma die het werk in 1831 speciaal voor de Burgemeesterskamer schilderde. Met vier à vijf exposities per jaar is er altijd iets interessants te zien in Stedelijk Museum Meppel. Welkom!
OPEN DE KAART >

Joodse Buurt / Slotplantsoen / Joods monument

Het Joods Monument in het Slotplantsoen herdenkt 232 Joodse inwoners van Meppel die tijdens de bezettingsjaren 1940 – 1945 uit hun huizen werden gehaald en via kamp Westerbork zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen in Oost-Europa en daar zijn omgebracht. Meppel had een eigen synagoge, twee joodse begraafplaatsen en een joodse school die tegenover de synagoge stond. De synagoge en school werden in 1960, in het kader van de stadsvernieuwing, afgebroken. Op de hoek van de Synagogestraat en de Touwstraat zie je een schilderij dat herinnert aan de Joodse gemeenschap.
OPEN DE KAART >

Prinsenplein

Tot ongeveer 1910 liep de hoofdvaarweg van Hoogeveen naar de Meppeler sluis dwars door de stad. Het water werd destijds de Wetering genoemd en de Gasgracht en Prinsengracht kwamen hier bij elkaar. Sinds de demping van het water in 1919 heet dit gebied het Prinsenplein. Hier vind je Herberg ’t Plein waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Uitbaters Jaap en Petra de Boer zorgen ervoor dat elk jaar een groot aantal Amsterdammers naar Meppel komen tijdens Donderdag Meppeldag ‘Mokum in Meppel’.
OPEN DE KAART >

Emmabrug

De Emmabrug, die ook wel Tipbrug wordt genoemd, is een van de vijf bijzondere bruggen in de binnenstad van Meppel. In 1929 werd de toenmalige draaibrug vervangen door deze ophaalbrug die over de oude loop van de Hoogeveense Vaart gaat. De brug en de Prinsengracht vormen een belangrijk onderdeel van de grachtengordel rond het centrum van Meppel. De ophaalbrug is van cultuurhistorische waarde en is onderdeel van de Meppeler waterwegen. Het belangrijkste knooppunt van waterwegen in Drenthe.
OPEN DE KAART >

Café La Porte

Muziekcafé

Café La Porte met haar smaakvolle inrichting, een gezellige serre en het grote buitenterras met uitzicht op het mooie NS Station is een uniek etablissement dat garant staat voor gezelligheid en ambiance. Daarom is café La Porte op ieder moment van de dag een bezoek waard. Wilt U genieten in een ongedwongen sfeer van een Lunch, maaltijd, een kopje koffie of een drankje, dan bent U helemaal op het goede adres bij café La Porte met haar fraaie ligging, het vele hout dat in dit prachtige ruim 110 jaar oude Jugendstil-pand verwerkt is en het mooie hoge plafond.
Meer lezen...
CONTACT
OPEN DE KAART >

Snack-Plaza & Brasserie 't Meuleplein

Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein is gevestigd aan de Dorpsstraat in het centrum gebied en in de nabijheid van molen de Sterrenberg van het Drentse Nijeveen.

Omdat deze molen in de nabijheid van het Meuleplein staat is gekozen om als thema en huisstijl deze molen te gebruiken. Molen de Sterrenberg komt zowel als naam en logo terug in allerlei details in de zaak.

Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein is een moderne cafetaria waar gastvrijheid, ambachtelijke en kwalitatief hoogwaardige producten centraal staan.

Wij bieden een breed assortiment aan frites, snacks, broodjes, menu’s en softijs.

De Brasserie is te herkennen aan een inrichting die bij deze tijd past en is met een ruim assortiment aan speciaalbieren, wijnen, whisky’s een gezellig etablissement waar jong en oud zich thuis voelt.

Een groot deel van onze producten wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd en bereid.

Naast ons traditionele cafetaria assortiment bieden wij een ruime keuze aan menu’s met onder andere Schnitzels en huisgemaakte spareribs.

Omdat er steeds meer mensen zijn met een allergie of glutenallergie, bieden wij een ruim assortiment aan glutenvrije producten, zoals; frikandel, kroket, kaassoufflé, bamischijf, frites. Zelfs onze fritessaus, curry en ketchup zijn gluten vrij. Tevens is ons softijs volledig glutenvrij. Mocht u vragen hebben over allergieën, onze medewerkers informeren u er graag over.
Meer lezen...
CONTACT
OPEN DE KAART >

Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst

Bruiloft? Receptie? Jubileum? Tuinfeest? Hotelovernachting? De Havixhorst biedt de ideale ambiance! Zowel zakelijk als privé. Gastvrijheid en gastronomie hebben bij De Havixhorst een speciale betekenis. U zult zich er vorstelijk wanen.

De acht riante suites met hoge plafonds, oude balken en luxe stoffen zijn allemaal in verschillende kleuren ingericht en beschikken over alle comfort. Als u bij De Havixhorst verblijft bent u niet zomaar een nummer, maar een gewaardeerde gast van het huis.

Een wandeling in de kasteeltuin, een drankje in de lounge of, bij mooi weer, op een van de terrassen, het zijn allemaal ervaringen die uw verblijf onvergetelijk maken.

Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst is in alle opzichten een inspirerende plaats. Hier is volop aandacht voor authenticiteit in cultuur, gastronomie, historie en natuur. Een genot voor alle zintuigen. De streekgebonden producten en kruiden waarmee in de keuken gewerkt wordt,maken de menukaart tot een wel zeer exclusieve belevenis. Een toplocatie voor gastronomie-minnend Nederland!
Meer lezen...
CONTACT
OPEN DE KAART >

Wegrestaurant De Raket

Een gezellig wegrestaurant aan de A28 bij Afslag 24 ’De Wijk’.

Met zo min mogelijk iets smakelijks bakken

Bij De Raket kan iedereen terecht voor een verse kop koffie of lekkere maaltijd.

We bieden je een uitgebreide kaart voor lunch en diner. Speciaal houden we natuurlijk rekening met de chauffeur. Voor jullie hebben we dagelijks naast een uitgebreide platekaart een wisselend drie-gangen menu. Daarnaast bieden we o.a. vergaderruimte, bewaakt parkeren en hotelkamers.
Meer lezen...
CONTACT
OPEN DE KAART >

Sukade

DINER - LUNCH - KOFFIE & BAR

Kom proeven en genieten in ons modern gerenoveerde pakhuis waar stijl en historie samenvloeien. Betaalbare gastronomie en een ontspannen sfeer, daar gaan we voor! Wij zijn groot fan van groente en lokale producten en elke twee weken verrassen wij met een nieuw menu.

Vakantiegevoel midden in de stad!
In het monumentale pakhuis aan de Stoombootkade in Meppel vind je restaurant Sukade. We serveren lunch met bijvoorbeeld (veggie)burgers, bouillabaisse en burrata, of kies voor ons gastronomisch menu. Spannende combinaties, eerlijke producten en een enthousiast jong team. Dát is Sukade.

Smaakvolle zondagmiddag
Onze SUNDAY ROAST is een hit! Tijdens deze gezellige smaakervaring kun je van 12.00 tot 19.00 uur bij ons aanschuiven in een ongedwongen sfeer. Wij serveren dan een driegangendiner wat de pot schaft. Hierbij koken we onze koelkast leeg, waardoor je voor een zacht prijsje proeft wat Sukade te bieden heeft. En dat allemaal in een losse zondag-middag-sfeer...

Uiteraard kunt u ook afhalen: ga naar restaurantsukade.nl/afhaalmenu voor de mogelijkheden.
Meer lezen...
CONTACT
OPEN DE KAART >

Pannenkoekenschip De Liberté

Liberté, vrijheid voor het pannenkoekenschip! Samen met Molen de Weert bakken wij de lekkerste pannenkoeken voor jong en oud.

Aan de Stoombootkade in Meppel zie je de bijna 120 jarige tweemastklipper de Liberté liggen. Aan boord bakken wij onze pannenkoeken met meel van Molen de Weert (deze zit om de hoek!), eieren van de boer, biologische melk en veel aandacht! Dat zorgt voor de lekkerste pannenkoeken van Meppel en omstreken. Naast de traditionele pannenkoeken bieden we ook net even wat andere koek. Reserveer bijvoorbeelsukd voor een Pancake Party, kies een groentepannenkoek of ga voor lekkere gemarineerde gamba’s met Thaise curry. Na het eten kunnen de kinderen in de ijshoek, hun eigen ijsje maken met het biologische ijs van de Vreugdehoeve! Kom je gezellig proeven?
Meer lezen...
CONTACT
OPEN DE KAART >

Herberg 't Plein

Bruin café aan de rand van het gezellige centrum van Meppel.

Op een prachtige locatie voor velen de entree van Meppel, is een van de oudste horeca bedrijven van onze stad gevestigd. Herberg 't Plein wil U graag het gevoel van thuiskomen geven. Onze menukaart , wijn en drankenkaart bieden daarvoor een ruime keuze

Het terras met ruim 120 zitplaatsen biedt U vanaf 08.30 tot zeker 24.00 uur de ruime mogelijkheden om van onze gastvrijheid te genieten.

In onze bovenzaal hebben we de mogelijkheid voor vergaderingen/feestjes- netwerk bijeenkomsten voor ruim 50 personen.
Meer lezen...
CONTACT
OPEN DE KAART >

Centrum Meppel

In het centrum van Meppel zijn vele (lunch)cafés en restaurants te vinden.

Ga naar https://ontdekmeppel.nl/doen/eten-drinken/ voor een overzicht van alle eet- en drinkgelegenheden.
Meer lezen...

OPEN DE KAART >

Gedenksteen Sergeant Anne Willem Swart

Op deze plaats sneuvelde sergeant Anne Willem Swart op 10 mei 1940 toen de Duitse legermacht Nederland binnenviel. Swart verdedigde met zijn krijgsmakkers, in een aarden bunker, zijn vaderland. De Duitse overmacht was groot maar de sergeant wilde van geen wijken weten. Pas nadat veel tegenstanders waren uitgeschakeld werd de provisorische bunker door een Duitse granaat getroffen en doodde de voltreffer Swart. Anne Willem Swart werd op 30 augustus 1907 geboren in Zaandam en ligt sinds 1985 begraven op het militair ereveld Grebbeberg.
OPEN DE KAART >