Hij is 24 jaar. Geboren en getogen in Meppel. Zijn overgrootopa had in Meppel nog een kaaswinkel. Hij is de oprichter van Borrelstore, een webshop voor borrelplanken, dranken en cadeaupakketten. En sinds kort is hij de nieuwe eigenaar van Kaasboetiek de Waag.
Hij wijst naar een borrelplank die in de schappen ligt, met daarop de skyline van Meppel. “Die verkopen wij al een tijd. Zo is het balletje gaan rollen.”
6 juli sluiten de deuren
Peter en Sandra zijn nog niet meteen uit de winkel vertrokken. Ze blijven er werken, maar de winkel gaat wel de deuren sluiten. Brinkman heeft grootse plannen. Vanaf 6 juli opent hij een fysieke winkel van zijn webshop. Onder die naam, Borrelstore, gaat hij verder met de kaasboetiek.
“Ik wil er een proeflokaal van maken, met winkel en magazijn.” Alles uit zijn webshop keert erin terug. Borrelplanken, het samenstellen van de borrelplanken, dranken, droge worsten, tapenades en cadeaupakketten. En hij neemt alle kaas en noten uit De Waag mee. “Het wordt een mooie aanvulling van de webwinkel, maar dan met een flinke kaasuitstraling.”
Ruimte voor deze plannen is er niet in de huidige winkel. Ruimte voor uitbreiding is er ook niet. En het is ook soms best behappen, erkent Sandra. Al 31 jaar werken ze er zonder verwarming. “Boven hebben we een gaskacheltje.” De enige weg naar boven is een steil trappetje. “Die treden oplopen houdt ons wel in beweging, en warm”, lacht ze.
Peter en Sandra blijven helpen in de winkel
In de Kruisstraat zijn de problemen binnenkort verleden tijd. De winkel Borrelstore komt tegenover bakkerij Nijstad. “Het is mooi dat hij van website naar winkel gaat”, reageert Peter.
Peter en Sandra draaien er in het begin nog mee. De bedoeling is dat ze rond januari zich daar uit terugtrekken. “We willen het rustiger aan gaan doen”, brengt Sandra in. “We werken hier 31 jaar. We hebben geen dag vakantie of een snipperdag gehad. Dan moest de winkel dicht.”
Huissleutels
In die 31 jaar hebben ze een grote klantenkring gebouwd. Een vaste klantenkring ook. Urenlang kan Sandra praten over haar klanten. Klanten van vroeger, klanten van nu. “Mensen delen bij ons hun verhalen.” Soms zelfs hun reserve huissleutels. “Voor het geval ze de sleutels kwijt raakten.”
De laatste jaren mistten ze het contact met de klanten. De straten waren leeg als gevolg van corona. “Boven de winkel konden we uit het raam zo de hele Hoofdstraat doorkijken”, vertelt Sandra. “Met de Donderdag Meppeldag zag je alleen maar hoofden. Maar met corona zag je alleen maar stenen. Nu zie je gelukkig weer steeds meer mensen.”
Die coronaperiode heeft Sandra en Peter aan het denken gezet. Want ze genieten van het contact met de mensen. Tegelijk zien ze ook wel eens uit naar een dagje vrij. De huur loopt ook nog eens af aan het einde van het jaar. Alles bij elkaar doet ze besluiten te stoppen. Al hebben ze nog steeds veel plezier in hun werk. Belangrijk, merkt Sandra op, ze zijn nog in goede gezondheid.
Het is misschien maar goed dat de winkel hier sluit, erkent ze. “Dan is het voor ons ook echt afgesloten.”