Welkom op het water

Meppel, gelegen op de plek waar Meppelerdiep en Drentse Hoofdvaart samenkomen, is bereikbaar voor schepen tot ca. 3000 ton. Via het Meppelerdiep zijn de havens aangesloten op het landelijk hoofdvaarwegennet. Ook voor de recreatievaart zijn er talloze mogelijkheden.

Recreatievaart
Voor passanten zijn volop ligplaatsen in de havens en langs de kaden van de stadsgrachten beschikbaar. In de toegang naar de buitenhaven en in de zijtak van het Meppelerdiep zijn ligplaatsen nabij een kampeerterrein. Hier is tevens een trailerhelling. In de stadsgrachten, te bereiken via de Meppelersluis, kan midden in het centrum worden afgemeerd.

Voorzieningen bij het havenkantoor

Het havenkantoor bevindt zich aan het Westeinde in Meppel. Hier treft u de volgende voorzieningen aan: elektra, toilet- en douchegebouw, wasserette, vuilverzamelplaatsen, stortplaats chemische toiletten, depot voor afgewerkte olie en het legen van vuilwatertanks. Voor pleziervaartuigen zijn diverse mogelijkheden een vaste ligplaats te huren voor een heel jaar, een zomerseizoen of een winterseizoen.

Havengeld
Bij binnenkomst in Meppel kunt u een plekje zoeken en moet u zich melden bij de havenmeester. Het havengeld gaat naar lengte van de boot (€ 0,85/m). Er geldt een voordelig weektarief: zeven nachten liggen en 3,5 nacht afrekenen.

Meer informatie
Havendienst, havenmeester: A. Terwal
Telefoonnummer: (0522) 850 720
KAAPBRUGGEN, ESHUISBRUG en GALGENKAMPSBRUG
Centrale brugbediening Meppel,
marifoonkanaal 22, T 0522-850721

1 januari t/m 31 december
Ma t/m za
06.00 - 22.00 uur
Zondag, 2e Paasdag en 2e Pinksterdag
10.00 - 18.00 uur
24 en 31 december
06.00 - 18.00 uur
Kerstdagen en Nieuwjaarsdag
Geen bediening

MEPPELERSLUIS
Sluis- en brugwachter, T (0522) 85 07 22

Bruggen over stadsgrachten in Meppel:
BOAZ– ZUIDER– EMMA en PRINSENBRUG
brugopening op verzoek tijdens bedieningstijden Meppelersluis

Giethoorn

Giethoorn, gelegen in de kop van Overijssel, is een dorpje met een rijk verleden. Het werd in 1230 gesticht door deFlagellanten, vluchtelingen uit het Middellandse Zee gebied. Zij vonden daar vele hoorns van wilde geiten en hebben hun nederzetting Geytenhorn genoemd. Later is deze naam verbasterd tot Geythorn, wat uiteindelijk weer Giethoorn is geworden.

Giethoorn vindt zijn oorsprong in het afgraven van veen, waardoor er plassen en meren ontstonden. Na het drogen van het veen ontstond turf. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Hierdoor zijn vele huisjes als het ware op eilandjes gebouwd. Eilandjes die alleen via de karakteristieke bruggetjes te bereiken zijn. Giethoorn wordt daarom ook niet voor niets het Venetie van het Noorden genoemd.
Tegenwoordig bepalen de vele smalle grachtjes, de bruggetjes, de pittoreske boerderijtjes, en de prachtige tuinen het gezichtsbeeld van Giethoorn. Vooral op het gebied van recreatie en ontspanning heeft Giethoorn zeer veel te bieden. U kunt een fluisterboot huren of deelnemen aan een rondvaart, waarbij geen plekje wordt overgeslagen en een deskundige schipper u alles verteld over de geschiedenis van Giethoorn. Er zijn prachtige fietsroutes door de omgeving, met al haar natuurschoon.

Ook op evenementegebied heeft Giethoorn veel te bieden: o.a. zangkoren tijdens de Slag op 't Wiede, versierde boten tijdens de Gondelvaart, het Drijf-In Blues Festival, Wiedepop en bijvoorbeeld Rock around Giethoorn.