TONEEL: In Vrede

22/03/2019 - Ogterop, Meppel


Hoe genadeloos zijn de wapens waarmee wij ons beschermen tegen verlies, verdriet en schuld?

74 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog schetst BERG&BOS, het gezelschap van theatermakers Maurits van den Berg en Rik van de Bos, met 'In Vrede' hoe de littekens die deze oorlog heeft achtergelaten, ook nu nog zijn impact heeft op onze samenleving.

In een mozaïekvertelling worstelen vijf personages, bewust of onbewust, met de sporen van een dood gewaande oorlog. Een oudere man ontdekt op late leeftijd zijn door zijn pleegmoeder verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid weet dit, en gaat een leven lang gebukt onder dat geheim. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit de schuld uit van haar allang overleden ‘foute’ moeder. Een jongeman die nooit iets met de oorlog te maken heeft gehad, raakt in paniek van de beladen geschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Ayham. Die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.

Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: in hoeverre is het evident deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van 74 jaar geleden? Is iedereen inclusief bij het herdenkingsritueel zoals het nu is ingericht? Zij die het beleefd hebben, bevinden zich aan de randen van de maatschappij; zijn een uitstervende soort. Terwijl nieuwe oorlogen, nieuwe Nederlanders, nieuwe verhalen de vraag urgenter maken dan ooit: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies?

'In Vrede' slaat een brug tussen vroeger en nu. Het vertelt een verhaal dat zijn fundament heeft in de Tweede Wereldoorlog en bevraagt in hoeverre we het motto ‘Dit nooit meer’ dat daaruit voortkwam ook echt aan het waarmaken zijn.

Tekst: Rik van den Bos. Regie: Eva Line de Boer. Spel: Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Annet Malherbe & Armand Rosbak. Muziek: Jan en Keez Groenteman. Vertaling: Nabil Nabo.


BERG&BOS
Acteur Maurits van den Berg en auteur Rik van den Bos vormen samen BERG&BOS. Sinds de eerste samenwerking op Toneelschool Utrecht ontwikkelden zij zich bij Atelier Oerol, waar ze hun eigen signatuur vonden. Daarna maakte ze bij Bellevue Lunchproducties de korte voorstelling 'Drive In' (2014). Het leverde een geslaagde voorstelling, vier-sterrenrecensies, een artistieke stap voorwaarts en een nominatie voor de BNG nieuwe theatermakerprijs op. De tweede zaalvoorstelling is 'Een coming of age voor bejaarden' (2016). Dit is de eerste samenwerking met producent Theaterzaken Via Rudolphi en in regie van Eva-Line de Boer. De voorstelling werd lovend ontvangen door pers en publiek en leverde een nominatie voor de Taalunie Toneelschrijfprijs op. Nu is Berg&Bos terug met 'In Vrede', wederom in samenwerking met Theaterzaken Via Rudolphi en in regie van Eva-Line de Boer.

https://www.schouwburgogterop.nl/programma/in-vrede-berg-bos-paul-r-kooij-yara-alink-e.a/22-03-2019-20-15

Meppel is van iedereen en vermarkten doen we samen!

Download hier het 'Meppel diep geluk' logo.
DOWNLOAD
DOWNLOAD >